Švýcarsko

Švýcarsko – rady na cestu

Švýcarsko: cestovní doklady:
Na základě Protokolu rozšiřujícího platnost Dohody mezi ES a jeho členskými státy na jedné straně a Švýcarskou konfederací na druhé straně o volném pohybu osob na nové členské státy EU, který vstoupil v platnost dne 1.4.2006, je nutno se při vstupu do země a při vycestování prokázat platným cestovním pasem ČR či platným občanským průkazem ČR. Nedoporučuje se však cestovat na občanský průkaz s odděleným rohem.
Občanský průkaz je cestovním dokladem pouze pro držitele dokladu. Rezort vnitra nedoporučuje, aby občan ČR mladší 15 let, který cestuje společně s rodičem a je zapsán v jeho občanském průkazu, cestoval bez vlastního cestovního dokladu pouze na základě tohoto zápisu v občanském průkazu.

Švýcarsko: celní předpisy:
Bezcelně je povoleno dovézt předměty osobní potřeby (v přiměřeném množství), např. oblečení, toaletní a sportovní potřeby, foto- a videopřístroje apod., potraviny a nealkoholické nápoje v množství, které odpovídá potřebě na 1 den.
U alkoholických nápojů (platí pouze pro cestující od 17 let) je povoleno dovézt 2 litry lihovin do 15 stupňů, 1 litr lihovin nad 15 stupňů, 200 cigaret nebo 50 ks cigár či 250 g tabáku. Dále lze dovézt dárky v ceně do 300 CHF (kumulace pro více osob není možná), s výjimkou alkoholických a tabákových výrobků, masa, masných a mléčných výrobků, tuků a olejů nad uvedené množství.
Úplný seznam a aktuální zákazy dovozů potravin z důvodu nákazy je možno získat u švýcarského Spolkového veterinárního úřadu v Bernu, tel. 004131-3238524, fax 004131-3238522, www.bvet.admin.ch.
Odhalený dovoz i průvoz nadměrného množství potravin, včetně konzerv a masových výrobků, švýcarské celnice pokutují a zboží zabavují. Dovoz čistého lihu je zakázán.

Švýcarsko – důležité informace:

Od 1.4.2006 mají turisté po předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění nárok na nutné bezplatné ošetření stejně jako v ostatních státech EU. Ošetření je však často nutno zaplatit přímo a poté jeho náhradu vymáhat u své zdravotní pojišťovny v ČR.
Telefonní čísla:
117 – policie – tísňové volání
118 – hasiči
144 – první pomoc – sanitka
1414 – záchranná služba – Rega (vrtulník)
1415 – záchranná služba – Air Glaciers
187 – lavinové nebezpečí

Velmi drahé jsou veškeré horské lanovky. Na všechny zájezdy do horských oblastí nezapomeňte s sebou horské boty (pevné botasky, pro zdatnější pohorky). Při provozování horské turistiky je třeba počítat s možným náhlým zhoršením povětrnostních podmínek. Nutné je teplejší oblečení, pláštěnka. Doporučuje se nepřeceňovat vlastní schopnosti či možnosti.

Banky: Pondělí až pátek od 8.30 do 16.30 hod. Kreditní karty přijímají hotely, restaurace, obchody, čerpací stanice a bankomaty.

Pošty: Pondělí až pátek od 7.30 do 12.00 a od 13.45 do 18.00 hod., v sobotu od 7.30 do 11.00 hod.

Obchody: Pondělí až pátek od 8.00 do 12.00 hod a od 13.30 do 18.30 nebo 19.00 hod., v sobotu od 8.00 do 12.00 hod a od 13.30 do 16.00 nebo 17.00 hod.

Obchodní domy: Pondělí až pátek od 8.00 do 18.30 nebo 19.45 hod. (v některých městech až do 20:00 nebo 21:00 hod.), v sobotu je otevřeno od 8.00 do 16.00 nebo 17.00 hod. (obchody s potravinami až do 18:00 hod.)

Elektrické napětí:
230 V (jako v České republice). Nejčastějším typem jsou zástrčky tvořené dvojicí kulatých kolíků o průměru 4 mm nebo 4,8 mm s roztečí 19 mm. Nemají zemnění, ochrana je zajištěna dvojitou izolací. Zásuvky mají tvar odpovídající zástrčkám. Mohou se vyskytnout také zástrčky tzv. švýcarského typu, mají tři kolíky, prostřední, excentricky umístěný, je napojen na zemnicí vodič. Naše ploché dvoukolíkové zástrčky je možno použít do tohoto typu zásuvek. Pro naše kulaté tříkolové zástrčky je nutný adaptér, pro naše ploché dvoukolíkové zástrčky adaptér nutný není.

Klimatické podmínky:
Podnebí Švýcarska je v každé části země jiné, neboť se zde setkává klima oceánské, středomořské a kontinentální, s odlišnými charakteristikami. V konkrétním území záleží rovněž na nadmořské výšce, konfiguraci terénu (návětrná nebo závětrná strana, oslunění) a převládajícím směru větru. Typické jsou větší teplotní rozdíly mezi létem a zimou a dnem a nocí. Průměrné denní teploty v létě se pohybují mezi 20 – 25 °C, na jaře a na podzim 7 – 14 °C, v zimě 2 – 6 °C: průměrné srážky činí 1 200 – 1 600 mm ročně a přibývá jich od východu k západu. Nejvíce prší v létě. V horách teploty klesají a srážek přibývá se stoupající nadmořskou výškou, nad 3 800 m n.m. pouze sněží. Počasí se zejména na horách rychle mění, protože se nad nimi přetlačují vlhký oceánský vzduch od Atlantiku a studený suchý vzduch od severu. Teplý vítr od jihu umožňuje překvapivý výskyt subtropické vegetace (palmy v městských parcích jižního Švýcarska). „Fén“ je teplý alpský vítr, přinášející do hor jaro.

Jazyky, dohovoření:
Úřední jazyky jsou čtyři: němčina (64 %), francouzština (20 %), italština (7 %) a rétorománština (1 %); zbývajících 8 % jsou jiné jazyky, zejména usedlých cizinců (převažuje španělština a srbochorvatština). Francouzština je hlavním jazykem v kantonech Genf, Waadt, Neuenburg a Jura; 3 kantony jsou dvojjazyčné (Bern, Freiburg a Wallis), v kantonu Ticino převládá italština a v kantonu Graubünden se používá i rétorománština. Na severu a východě Švýcarska (18 ze 26 kantonů). Švýcarská němčina, která se používá v 18 kantonech, je považována za variantu spisovné němčiny.
V hotelích a turistických informačních kancelářích mluví personál anglicky.

Ceny potravin ve Švýcarsku:

Švýcarsko patří mezi nejdražší evropské země. Většina potravin je zhruba 2 – 3x dražší než v České republice. Mezi švýcarské speciality patří čokoláda, sýry a jídla z nich připravovaná – fondue, raclette. Švýcarsko je proslavené svým mlékem, máslem, sýry či čokoládou. Každá oblast má své typické speciality. Jídelní lístky ve švýcarských restauracích se liší hlavně podle etnické oblasti. K regionálním specialitám patří ve francouzských kantonech „fondue“ (sýr, rozpuštěný vařením, s bílým vínem a višňovým likérem), v kantonech Vaud a Valais je to raclette“ (okrajovaný sýr rozpouštěný nad ohněm), nebo sušené maso v Grisons (Graubunden). Doporučována jsou bílá vína a višňový likér z Zugu.

Ze Švýcarska nemůžete odjet bez čokolády (od 30 Kč za 200 gramů), např. reprezentativní bonboniéru Lind koupíte od 400 Kč za 500 gramů. Ochutnejte místní sýry – jsou výborné (od 180 Kč za 1 kilogram).

Zastoupení ČR ve Švýcarsku

Švýcarsko – Velvyslanectví Bern
Velvyslanectví České republiky ve Švýcarsku
Ambassade de la République Tcheque
Muristrasse 53 (vchod z Burgernzielweg), Bern 3006
P.O.Box 537
Telefon 0041/31/3504070, sekretariát-3504071, 72
Fax 0041/31/3504098, KO-0041/31/3504097
bern@embassy.mzv.cz
Web: www.mzv.cz/bern
Vedoucí úřadu PhDr. Boris LAZAR
Funkce velvyslanec
Působnost úřadu diplomatická a konzulární pro Švýcarskou konfederaci a konzulární pro Lichtenštejnské knížectví
Časový posun 0 hod.
Provozní hodiny úřadu pondělí – pátek 08.00 – 12.00, 13.00 – 17.00
úřední hodiny KO pro veřejnost: pondělí – pátek 10.00 – 12.00